Gwanghoon Kim                       

RIBA PART I ARCHITECT

WORK ARCHIVE



Library has a lot of potential. The idea that a library is just a place to read and study is so outdated, so the design that the space should consist of bookshelves with lots of books and neatly arranged desks and chairs is also wrong. The role of library has historically been to keep collections/books and get information from it, but books are no longer being made only physically as they used to be, but are being digitalized. In other words, it also means that there is no need for huge storage space, and people can access information regardless of places, which eventually leads to less and less people visiting libraries in the future. This is a trend that cannot be ignored and the role and design of libraries must also change in line with this trend.

Library should no longer be a boring and static space where people can't find any interesting except reading. It should provide more contents to visitors and play as a role of community center where people gather together and share each other's culture. Also, it should be a fun place where you can go and play without any reason. If library can attract young people who are not yet familiar with library by creating an interesting space, it can instill them with the joy of going to the library and the library culture. If this happens, they will be able to experience the library's main function which is 'learning' naturally.

If the library can be like a town center where attracts people and suitable place to hang out, we can expect a positive effect of the interesting library not only to the local people, but also many future visitors after the regeneration project of Vauxhall.



LIBRARY SERIES, STAGE3


The library series are conceptual projects that I worked on to develop my conceptual and design approach to the library before the "VAUXHUB SQUARE" project.

Two projects were carried out on a very contrasting concept to understand the scale of the library and the sequence of users.

I tried to design a more interactive library away from the library's traditional concept which is the space for just reading and studying.



‘Future Agora’ was a project I completed in Stage 2. It began with a brief that focused on what life would be when the need to work becomes redundant.

I investigated human needs, nature, historical facts. I became aware of the importance of bringing people together, spending time as a community and the feeling of a sense of beloinging that comes with it. Using this research and the local features of the site in Rotherhithe, such as the topography, I designed a space that allows users to experience a difference in atmosphere while circulating the building. By creating a building that also serves as landmark the project positively transformed the mostly derelict area.



JEWELLERY STUDIO, STAGE1


This project was aimed at learning and catering the needs of a particular client; in this instance a particular profession. I was assigned jewellery designers as my profession to study and design for. I had to research and closely investigate the needs of the workers and consider how much space and the atmospheric requirements. I began by finding exact measurements of the tools and desks to understand the spatial requirements, then interviewed jewelry students to get a feel of their needs.
x
The design of this project was inspired by the gemstones they use in their work and was then adapted according to the site context; this resulted in a building that looks like a gemstone that has been embedded in the wall.